
Sposób przechowywania jedzenia w lodówce wpływa na jego świeżość, smak i zapach. Ale czy ma wpływ na zdrowie? Tak!
W lodówce nie ma jednej temperatury, a to właśnie od niej zależy, gdzie powinniśmy umieszczać produkty. Po przyniesieniu zakupów do domu pamiętajmy, aby produkty suche umieścić w kuchennej szafce. Te, których użyjemy w późniejszym terminie, możemy zamrozić, a te, które zamierzamy wykorzystać w najbliższym czasie, wkładamy do lodówki. Aby zachować wartości odżywcze przechowywanych produktów, wystarczy znać kilka prostych zasad.
Optymalna temperatura w lodówce to 4–5 stopni. Dlatego rekomendujemy:
Czy wszystkie artykuły spożywcze można magazynować w lodówce? Nie! Z uwagi na wilgotność, temperaturę, utratę aromatu, żywność taką jak: ryż, mąka, ciepłe dania, pieczywo, puszki, słoiki, oliwy należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Niskie temperatury nie służą owocom, które powinny jeszcze dojrzeć. Obieg suchego powietrza w przestrzeni lodówki może wysuszyć jedzenie, dlatego powinniśmy zabezpieczyć je pergaminem, folią spożywczą lub umieścić w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach.
Należy pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Jak długo przechowujemy poszczególne artykuły? Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie