Reklama

Kuchnia na Malcie: Smaki, Dania i Napoje - Zróżnicowana kuchnia maltańska: ryby, króliki, pasta, napoje. Pastizzi, Fenkata, Bragioli, Kapunata, Soppa tal-armla, Timpana, Kunserva, Kinnie.

16/09/2024 21:39

Kuchnia na Malcie jest zróżnicowana i każdy znajdzie coś dla siebie. Smakami możemy cieszyć się wszędzie: i w małych restauracjach, jak i w lokalach nagrodzonych gwiazdkami Michelin.

Maltańczycy uwielbiają świeże ryby, owoce morza, wspaniałe króliki i w ogóle mięso. Tutejsza kuchnia to w zasadzie miks różnych kultur. Bliskość Włoch da się wyczuć w rozpowszechnionych daniach z makaronu, a wpływy Brytyjczyków pozostawiły steki, smażoną rybę z frytkami, czy szarlotkę.

Charakterystyczne dania maltańskie to pastizzi, fenkata, bragioli, kapunata, soppa tak-armla, timpana, kunserva.

Pastizzi to nadziewane ciasto francuskie z pikantną ricottą lub nadzieniem z groszku. Tę prostą przekąskę w wielu wariantach, np. z kurczakiem, czy serem dostaniemy wszędzie.

Fenkata to gulasz z królika. Fenek to po maltańsku królik. Przyrządza się je na wiele sposobów. Najbardziej rozpowszechniony jest to gulasz z królika zamarynowany w czerwonym winie i serwowany z ziemniakami.

Bragioli, czyli nadziewane mięso. To cienko pokrojone mięso wołowe, nadziewane czosnkiem, natką pietruszki, boczkiem i jajkiem na twardo. Mięso jest zwinięte. Wyglądem trochę może przypominać nasze zrazy. Sos składa się z cebuli, marchewki, liści laurowych i czerwonego wina. Bragioli podawane jest z puree ziemniaczanym lub ryżem oraz sałatką warzywną.

Kapunata – sałatka warzywna z bakłażanem. Pyszne danie wegetariańskie, które jest wykonane z papryki, kaparów, bakłażanów, cebuli, pomidorów, pikantnych oliwek i czosnku.

Soppa tal- armla to zupa warzywna z groszkiem i makaronem. Nazwa zupy pochodzi z czasów, kiedy Malta była ubogim krajem, a mieszkańcy zmuszeni byli do gotowania posiłków z tego, co mieli pod ręką. Podstawą są ziemniaki, marchewka, czosnek, czasem kalafior, groszek, pomidory, cebula i makaron. Zupa jest popularna przez cały rok na wyspie i często podawana na obiad lub kolację, zwłaszcza zimą.

Timpana to zapiekanka z makaronem i mięsem lub z warzywami. Farsz mięsny to przede wszystkim mięso mielone, cebula, czosnek, pomidory oraz przyprawy. Jest to danie narodowe. Potrawa jest podawane na ciepło, często z sałatką warzywną lub kiszoną kapustą.

Kunserva to pasta z pomidorów, która często jest serwowana wraz z ciepłym pieczywem jako przystawka.

Kinnie, czyli bezalkoholowy napój, który produkowany jest wyłącznie na Malcie. Napój ma charakterystyczny słodko- gorzki smak, który zawdzięcza śródziemnomorskiej pomarańczy – Chinotto.

Aktualizacja: 16/09/2024 21:51
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do