
Portugalska kuchnia mimo swojej prostoty jest dosyć wymagająca, ale przepyszna. Proste składniki wykorzystywane w niebanalny sposób sprawiają, że potrawy stają się rozkoszą dla podniebienia. Zapraszamy was do kulinarnej podróży do Portugalii.
Kuchnia tego kraju bazuje na świeżych produktach, a w szczególności na rybach, owocach morza, mięsie, warzywach, ziołach i przyprawach. Najbardziej charakterystyczne są suszone ryby w tym suszony dorsz.
Sardynki obok dorsza to jedna z najbardziej popularnych ryb w całej Portugalii. Sezon na te rybki trwa tutaj od końca maja do października i wtedy w restauracjach najczęściej one goszczą w karcie dań.
Jest to tak bardzo popularne danie, że część restauracji ma sardynki w menu cały rok. Obtacza się je w soli, a następnie piecze lub grilluje. Podaje się je z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.
Wspominaliśmy o dorszu występującym w Portugalii w wielu postaciach. Najpopularniejsze portugalskie danie z dorszem to bacalao,czyli zapiekanka rybna z ziemniakami, cebulą i śmietaną. Jest to pyszna, kremowa kompozycja, którą możecie spróbować w większości portugalskich restauracji.
Caldo cerde, czyli prosta zupa z ziemniaków, zielonej kapusty i kiełbasy, oliwy z oliwek, cebuli. Ten specjał pochodzi z północnej części kraju i jest bardzo popularny w całej części kraju.
Cozido to jedna z typowych potraw, która może być przyrządzana na wiele sposób. Najciekawszą formą cozido jest ta serwowana na Azorach, gdyż składniki, takie jak mięso, kiełbasa, warzywa (brukselka, cebula, kapusta, marchewka) umieszczane są w specjalnym garnku i zakopywane w ziemi na terenie wulkanu, które ogrzewane jest ciepłem geotermalnym. To sycąca potrawa, którą będziecie mogli skosztować w całej Portugalii.
Cataplana to gulasz z ryb i owoców morza. Powstaje w specjalnym miedzianym naczyniu, które nazywa się cataplana. W skład tej morskiej potrawy wchodzą owoce morza (krewetki, małże oraz krab) oraz kawałki rozmaitych ryb z dodatkiem warzyw, doprawione przyprawami oraz winem. Danie jest charakterystyczne dla regionu Algarve oraz w miejscowościach położonych blisko Oceanu Atlantyckiego.
Słodkości
Popularnym deserem w Portugalii jest pastel de nata, czyli niewielkie tarty z kremem. Podawane są na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Przyrządzany jest na bazie z ciasta francuskiego i z jajecznym nadzieniem.
Kolejnym deserem jest arroz doce, czyli słodki ryż z dodatkiem cytryny i cynamonu; jest podawany jest na ciepło, ale smakuje również na zimno.
Queijadas czyli serowe ciasteczka. Ich cieniutka obwódka z chrupiącego ciasta kryje w sobie nadzienie z trzech rodzajów sera, w smaku przypominające marcepan.
W regionie Aveiro znajdziemy przepyszny deser o nazwie Ovos moles. Nazwa tego deseru oznacza “miękkie jajka”, a dotyczy to kremowej konsystencji oraz kształtu. Masa z żółtek i cukru o wyraziście żółtym kolorze jest ukryta w skorupce z delikatnego ciasta opłatkowego.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie