Reklama

Kuchnia portugalska: ryby, sardynki, dorsz, bacalao, Caldo cerde, cozido, cataplana, pastel de nata, arroz doce, queijadas, Ovos moles. Smaki Portugalii - przepisy i tradycje kulinarne.

08/09/2024 16:23

Portugalska kuchnia mimo swojej prostoty jest dosyć wymagająca, ale przepyszna. Proste składniki wykorzystywane w niebanalny sposób sprawiają, że potrawy stają się rozkoszą dla podniebienia. Zapraszamy was do kulinarnej podróży do Portugalii.

Kuchnia tego kraju bazuje na świeżych produktach, a w szczególności na rybach, owocach morza, mięsie, warzywach, ziołach i przyprawach. Najbardziej charakterystyczne są suszone ryby w tym suszony dorsz.

Sardynki obok dorsza to jedna z najbardziej popularnych ryb w całej Portugalii. Sezon na te rybki trwa tutaj od końca maja do października i wtedy w restauracjach najczęściej one goszczą w karcie dań.

Jest to tak bardzo popularne danie, że część restauracji ma sardynki w menu cały rok. Obtacza się je w soli, a następnie piecze lub grilluje. Podaje się je z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.

Wspominaliśmy o dorszu występującym w Portugalii w wielu postaciach. Najpopularniejsze portugalskie danie z dorszem to bacalao,czyli zapiekanka rybna z ziemniakami, cebulą i śmietaną. Jest to pyszna, kremowa kompozycja, którą możecie spróbować w większości portugalskich restauracji.

Caldo cerde, czyli prosta zupa z ziemniaków, zielonej kapusty i kiełbasy, oliwy z oliwek, cebuli. Ten specjał pochodzi z północnej części kraju i jest bardzo popularny w całej części kraju.

Cozido to jedna z typowych potraw, która może być przyrządzana na wiele sposób. Najciekawszą formą cozido jest ta serwowana na Azorach, gdyż składniki, takie jak mięso, kiełbasa, warzywa (brukselka, cebula, kapusta, marchewka) umieszczane są w specjalnym garnku i zakopywane w ziemi na terenie wulkanu, które ogrzewane jest ciepłem geotermalnym. To sycąca potrawa, którą będziecie mogli skosztować w całej Portugalii.

Cataplana to gulasz z ryb i owoców morza. Powstaje w specjalnym miedzianym naczyniu, które nazywa się cataplana. W skład tej morskiej potrawy wchodzą owoce morza (krewetki, małże oraz krab) oraz kawałki rozmaitych ryb z dodatkiem warzyw, doprawione przyprawami oraz winem. Danie jest charakterystyczne dla regionu Algarve oraz w miejscowościach położonych blisko Oceanu Atlantyckiego.

Słodkości

Popularnym deserem w Portugalii jest pastel de nata, czyli niewielkie tarty z kremem. Podawane są na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Przyrządzany jest na bazie z ciasta francuskiego i z jajecznym nadzieniem.

Kolejnym deserem jest arroz doce, czyli słodki ryż z dodatkiem cytryny i cynamonu; jest podawany jest na ciepło, ale smakuje również na zimno.

Queijadas czyli serowe ciasteczka. Ich cieniutka obwódka z chrupiącego ciasta kryje w sobie nadzienie z trzech rodzajów sera, w smaku przypominające marcepan.

W regionie Aveiro znajdziemy przepyszny deser o nazwie Ovos moles. Nazwa tego deseru oznacza “miękkie jajka”, a dotyczy to kremowej konsystencji oraz kształtu. Masa z żółtek i cukru o wyraziście żółtym kolorze jest ukryta w skorupce z delikatnego ciasta opłatkowego.

Aktualizacja: 08/09/2024 16:35
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do