Reklama

Palenie marihuany prowadzi do lodówki. Skąd się bierze gastro?

12/01/2020 11:55
THC zwiększa naszą wrażliwość na zapachy i smaki, a naturalne sieci neuronowe przekonują mózg, że czujemy głód.

Gastrofaza jest powszechnie znanym efektem palenia marihuany. Europejscy neurolodzy z Uniwersytetu Bordeaux jednogłośnie potwierdzili: THC działa na receptory węchowe w mózgu, co sprawia, że bardziej odczuwa się zarówno zapach, jak i smak. W dużej mierze to właśnie zapach powoduje, że jedzenie nam smakuje. Po marihuanie smaki są wyjątkowo intensywne.

Kolejnym powodem, dla którego zjarani chętniej sięgamy po jedzenie jest fakt, iż marihuana wpływa na receptory w regionie mózgu zwanym jądrem półleżącym, zwiększając wydzielanie dopaminy. W efekcie przyjemność z jedzenia wzrasta. Ponadto THC współdziała z receptorami w podwzgórzu, uwalnia się też hormon grelina, który stymuluje głód.

Gastro może okazać się zbawieniem dla osób zmagających się z brakiem apetytu spowodowanym chorobą lub w wyniku chemioterapii. Wzmaganie apetytu jest jedną z wielu zalet medycznej marihuany i ma znaczący wpływ na przebieg rekonwalescencji.

 

Powered by Froala Editor

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do