Reklama

Kuchnia egipska: historia, diety, dania i desery - kulinarne bogactwo Doliny Nilu w Egipcie, przekazywane tradycje i smaki, popularne specjały i słodycze.

08/08/2024 17:54

Bogactwo smaków, aromatów i składników, a także zróżnicowanie dań sprawiają, że potrawy egipskie cieszą się dużą popularnością wśród miłośników kulinariów na całym świecie.

Kuchnia egipska ma bogatą historię. Podstawą diety były ziarna pszenica i jęczmień, uprawiane nad Nilem. Mięso, szczególnie wołowina, była zarezerwowana dla bogatych.

Starożytni Egipcjanie znali wypiek chleba i przekazali go starożytnym Grekom. Od 1680 roku p.n.e. w Egipcie piekło się pieczywo z trzech gatunków zbóż: pszenne dla arystokratów, jęczmienne dla ludu i kukurydziane dla biedoty.

W Egipcie w 642 roku oficjalną religią stał się islam i od tego czasu wiele żywieniowych zwyczajów Egipcjan uległo zmianie. Na arabskich statkach przybyło wiele nowych produktów np. przyprawy, daktyle czy pilaw. Wraz z Turkami, którzy podbili Egipt w 1517 roku, pojawiły się kebaby, kasza bulgur oraz inne.

Dolina Nilu to zagłębie upraw. Rzeka, której Egipcjanie oddawali cześć, była źródłem życia. W żyznej dolinie plony zbierano nawet 4 razy do roku. Uprawiane tam warzywa i owoce słynęły z niezwykłych aromatów.

Brzeg Nilu wykorzystywany jest również do hodowli bydła, ale głównie na mleko, wykorzystywane do produkcji jogurtu. W okolicach Nilu również hoduje się wiele gatunków drobiu, w tym gołębia, który uważany jest za przysmak.

Egipcjanie jedzą mięso drobiowe, jagnięce, baranie i wołowe. Z powodów religijnych nie jedzą wieprzowiny. Ryby i owoce morza są również popularne. Najczęściej spożywanymi gatunkami ryb są tuńczyk, dorada oraz owoce morza – krewetki i kalmary. Ryby i owoce morza są często gotowane na parze lub grillowane, a także podawane z ryżem lub warzywami.

Najbardziej popularne dania

Shawarma, czyli kebab w egipskiej odsłonie. Cienki pszenny placek wypełniony jagnięciną lub kurczakiem z dodatkiem warzyw, sosu i pietruszki. Zazwyczaj serwowana na wynos w budkach przy ulicach.

Kofta to danie z mięsa mielonego, najczęściej baraniego. Są to uformowane paluchy lub kulki, najczęściej grillowane.

Mahszi to faszerowane warzywa lub zawinięty w liście winogron farsz z ryżu i mięsa lub ciecierzycy. Może być z dodatkiem sosu pomidorowego.

Ful medames to tradycyjne śniadanie składające się z gotowanej fasoli, cebuli, czosnku, oliwy i przypraw, podawane z chlebem pita.

Falafel jest tu dostępny w tradycyjnym wydaniu. Są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, często obtoczone w sezamie, serwowane z sałatką albo tradycyjnym chlebem.

Egipskie desery

Om Ali jest egipskim puddingiem chlebowym i jest narodowym deserem Egiptu. Historia tego deseru sięga 1200 wieku do wczesnej epoki mameluków, kiedy sułtani byli władcami Egiptu. Deser składa się z ciasta filo, mleka, orzechów i cukru.

Kunafa jest bardzo popularnym deserem. Jest to rodzaj smażonego ciasta nadziewanego serem. Zanurzony jest w słodkim syropie o smaku róży lub pomarańczy i zwieńczony pokruszonym pistacjami. Deser jest podawany na ciepło.

Basbousa to słodki deser z kaszy manny. Egipska wersja Basbousa ma słodki syrop i jest zwieńczona migdałami i świeżą śmietaną. Składniki, które sprawiają, że to ciasto jest soczyste i przepyszne, to jogurt i syrop.

Bogactwo smaków, aromatów i składników, a także zróżnicowanie dań sprawiają, że potrawy egipskie cieszą się dużą popularnością wśród miłośników kulinariów na całym świecie.

Aktualizacja: 08/08/2024 18:08
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do