
Bogactwo smaków, aromatów i składników, a także zróżnicowanie dań sprawiają, że potrawy egipskie cieszą się dużą popularnością wśród miłośników kulinariów na całym świecie.
Kuchnia egipska ma bogatą historię. Podstawą diety były ziarna pszenica i jęczmień, uprawiane nad Nilem. Mięso, szczególnie wołowina, była zarezerwowana dla bogatych.
Starożytni Egipcjanie znali wypiek chleba i przekazali go starożytnym Grekom. Od 1680 roku p.n.e. w Egipcie piekło się pieczywo z trzech gatunków zbóż: pszenne dla arystokratów, jęczmienne dla ludu i kukurydziane dla biedoty.
W Egipcie w 642 roku oficjalną religią stał się islam i od tego czasu wiele żywieniowych zwyczajów Egipcjan uległo zmianie. Na arabskich statkach przybyło wiele nowych produktów np. przyprawy, daktyle czy pilaw. Wraz z Turkami, którzy podbili Egipt w 1517 roku, pojawiły się kebaby, kasza bulgur oraz inne.
Dolina Nilu to zagłębie upraw. Rzeka, której Egipcjanie oddawali cześć, była źródłem życia. W żyznej dolinie plony zbierano nawet 4 razy do roku. Uprawiane tam warzywa i owoce słynęły z niezwykłych aromatów.
Brzeg Nilu wykorzystywany jest również do hodowli bydła, ale głównie na mleko, wykorzystywane do produkcji jogurtu. W okolicach Nilu również hoduje się wiele gatunków drobiu, w tym gołębia, który uważany jest za przysmak.
Egipcjanie jedzą mięso drobiowe, jagnięce, baranie i wołowe. Z powodów religijnych nie jedzą wieprzowiny. Ryby i owoce morza są również popularne. Najczęściej spożywanymi gatunkami ryb są tuńczyk, dorada oraz owoce morza – krewetki i kalmary. Ryby i owoce morza są często gotowane na parze lub grillowane, a także podawane z ryżem lub warzywami.
Najbardziej popularne dania
Shawarma, czyli kebab w egipskiej odsłonie. Cienki pszenny placek wypełniony jagnięciną lub kurczakiem z dodatkiem warzyw, sosu i pietruszki. Zazwyczaj serwowana na wynos w budkach przy ulicach.
Kofta to danie z mięsa mielonego, najczęściej baraniego. Są to uformowane paluchy lub kulki, najczęściej grillowane.
Mahszi to faszerowane warzywa lub zawinięty w liście winogron farsz z ryżu i mięsa lub ciecierzycy. Może być z dodatkiem sosu pomidorowego.
Ful medames to tradycyjne śniadanie składające się z gotowanej fasoli, cebuli, czosnku, oliwy i przypraw, podawane z chlebem pita.
Falafel jest tu dostępny w tradycyjnym wydaniu. Są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, często obtoczone w sezamie, serwowane z sałatką albo tradycyjnym chlebem.
Egipskie desery
Om Ali jest egipskim puddingiem chlebowym i jest narodowym deserem Egiptu. Historia tego deseru sięga 1200 wieku do wczesnej epoki mameluków, kiedy sułtani byli władcami Egiptu. Deser składa się z ciasta filo, mleka, orzechów i cukru.
Kunafa jest bardzo popularnym deserem. Jest to rodzaj smażonego ciasta nadziewanego serem. Zanurzony jest w słodkim syropie o smaku róży lub pomarańczy i zwieńczony pokruszonym pistacjami. Deser jest podawany na ciepło.
Basbousa to słodki deser z kaszy manny. Egipska wersja Basbousa ma słodki syrop i jest zwieńczona migdałami i świeżą śmietaną. Składniki, które sprawiają, że to ciasto jest soczyste i przepyszne, to jogurt i syrop.
Bogactwo smaków, aromatów i składników, a także zróżnicowanie dań sprawiają, że potrawy egipskie cieszą się dużą popularnością wśród miłośników kulinariów na całym świecie.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie