
Rocznie na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda żywności, z czego 88 milionów pochodzi z Europy. Według badań Eurostatu z 2006 roku, w Polacy wyrzucają 9 milionów ton jedzenia w ciągu roku, a to daje grubo ponad 200 kilogramów na osobę.
Niezdatne dla restauracji i sklepów jedzenie dostaje drugą szansę dzięki duńskiej aplikacji Too Good To Go
Apka funkcjonuje od 2015 roku. Jest dostępna w dwunastu krajach Europy, a od lipca 2019 roku również w Polsce. Wystarczy, że określisz swoją lokalizację, a aplikacja pokaże Ci, czy w okolicy są dostępne jakieś resztki czy produkty, które miałyby trafić na śmietnik. Restauracje, hotelowe bufety i supermarkety wprowadzają paczki z żywnością zdatną do zjedzenia i określają czas, w którym należy się po nie zgłosić. Ty zamawiasz w aplikacji, płacisz grosze i odbierasz o wyznaczonej porze. Wilk syty i owca cała.
Duńska aplikacja Too Good To Go (Zbyt dobre, by wyrzucić) funkcjonuje w Polsce od lipca minionego roku. Jej zadaniem jest zapewnienie korzyści lokalom borykającym się z nadmiarem żywności oraz konsumentom, którzy pragną walczyć z marnotrawstwem. To wielki krok, który może przyczynić się do znacznego zminimalizowania problemu.
Rocznie na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda żywności, z czego 88 milionów pochodzi z Europy. Według badań Eurostatu z 2006 roku, w Polacy wyrzucają 9 milionów ton jedzenia w ciągu roku, a to daje grubo ponad 200 kilogramów na osobę.
Wystarczy nie wyrzucać. No ale jak nie wyrzucać, skoro już się nie nadaje? Trzeba robić przemyślane zakupy i nabywać mniej produktów. Nie kupuj na wszelki wypadek. Jak będzie trzeba, to pójdziesz drugi raz. Staraj się wykorzystywać produkty, które już masz. Prędzej czy później przecież się zepsują. Jeśli nie przemawia do Ciebie fakt, że marnujesz jedzenie i właściwie nie widzisz w tym nic złego, to wyobraź sobie, że wyrzucasz hajs wydany na żarcie.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie