Reklama

Jedzenie, które znasz, ale zabija

24/01/2020 00:04
Jeżeli nie masz o tym pojęcia, to może być Twój ostatni raz. Jak to mówią, przez żołądek do śmierci.

 

 

Maniok

 Ta popularna w Afryce roślina, która stanowi podstawę żywienia wielu mieszkańców tego kontynentu, może zabić. Wszystko przez to, że zawiera spore ilości cyjanku. W kilogramie świeżych korzeni znajdziesz tam od 20 do 100 mg trucizny, w zależności od odmiany. A zabić może już 50 mg. Aby pozbyć się szkodliwych substancji, należy roślinę obrać i namaczać w wodzie przez 24 godziny. Bulwy manioku najczęściej suszy się i przerabia na mąkę lub tapiokę.

Nerkowce

Ta smaczna i stosunkowo tania przekąska może zawierać silnie żrący olej CNSL. Orzechy nerkowca rosną na drzewach, konkretnie w bulwach, a w łupinkach znajduje się trucizna. Twardy orzech do zgryzienia mają ci, którzy muszą nerkowce zbierać i oczyszczać, ponieważ podczas kontaktu ze skórą powstają silne oparzenia. Surowych orzechów jeść nie wolno, to grozi wypaleniem wnętrzności. Nerkowce suszy się i praży, a do sklepów trafiają one jako towar przetworzony.

Rycyna

Olej rycynowy produkuje się z nasion rącznika pospolitego, który jest szalenie toksyczny. Dużo bardziej niż cyjanek. Zatrucie powoduje silne wymioty, biegunkę, zlepienie krwinek i wytrącenie do krwi fibryny. Sam olej rycynowy nie stanowi jednak trucizny, ponieważ rycyna jest białkiem z grupy lektyn i nie miesza się z olejami. 

 
Rabarbar

Niewielu zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa czyhającego w tym owocu. Zawiera on sporą dawkę kwasu szczawiowego. A konkretniej w liściach, których pod żadnym pozorem jeść nie wolno. Ilość zawartego w nich kwasu jest tak ogromna, że może poparzyć układ pokarmowy, a nawet doprowadzić do śmierci. W tym przypadku nawet obróbka termiczna nie pomoże.


Ryba fugu

To bardzo znany japoński przysmak, którego spożycie wiąże się z dużym ryzykiem. Rozdymki zawierają bowiem tetrodotoksynę, będącą jedną z najsilniejszych trucizn na świecie. Najwięcej trucizny kryje się w wątrobie, a serwowanie tej części jest zakazane nawet w Japonii. Niebezpieczne dla człowieka organy trzeba usuwać bardzo precyzyjnie, bo całe mięso staje się zabójcze, gdy spadnie na nie nawet kropla trucizny.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do