Reklama

Degustuj lokalne słodkości w Turcji: lokum, baklawę, helvę, chałwę, sütlaç, şekerpare, revani, kadayıf. Skosztuj kawy po turecku! Sprawdź najlepsze smaki!

Tureckie słodycze to jedne z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych słodkości na świecie. W tureckiej kulturze słodycze odgrywają ważną rolę i są często podawane podczas świąt i uroczystości.

Słowo lokum pochodzi od tureckiego luqum oznaczającego “kęs” i podawane na wiele sposobów. Dodaje się do niego orzechy, migdały, wanilię, owoce.  Lokum nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak są osoby, dla których te słodkości są za słodkie lub mogą po prostu nie smakować.

Dlatego powinni spróbować sprzedawanego na wagę  Rachatłukum, które przyjmują zwykle postać roladki. Występują w wielu smakach np. granatu z pistacjami, nadziewane kajmakiem, chałwą, czekoladą.

Spróbuj koniecznie helvy, czyli starej dobrej chałwy. W Turcji skosztujecie jednej z najlepszych na świecie. Poza klasycznymi chałwami koniecznie spróbujcie pismaniye przypominającą watę cukrową. Jest delikatna i rozpływa się w ustach.

Jeśli chcecie przywieźć chałwę z wakacji, najlepiej kupić ją “na wagę” u sprzedawców. Chałwa turecka “na wagę” jest dostępna w sklepach spożywczych. Najlepszą z chałw jest bez dwóch zdania ta, produkowana przez firmę Koska, która wytwarza swój przysmaku już od 1907 roku.

Czas na znaną wszystkim Baklawę. Ten doskonały deser jest popularny w tym regionie świata. Cukiernik specjalizujący się w przygotowaniu baklavy nazywany jest baklavacı.

Aby baklawa zasługiwała na swoje miano, jej podstawowy składnik– ciasto musi być jednocześnie bardzo cienkie i bardzo wytrzymałe. Standardowa baklawa powinna się składać z 40 warstw ciasta, ale prawdziwi mistrzowie potrafią ją przygotować nawet ze 100.

Warstwy ciasta filo przekładane są posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami, pistacjami oraz miodem lub syropem. Dobrze przyrządzona baklawa nie powinna rozsypać się w ręku lecz rozpaść w ustach z towarzyszącym charakterystycznym chrupnięciem kruchego ciasta.

Turcja oferuje wiele innych słodkich przysmaków: Sütlaç, czyli rodzaj tureckiego pudding w stylu ryżowym, który jest gotowany z mleka, cukru i ryżu, a następnie zapieczony na wierzchu, tworząc chrupiącą skórkę. Şekerpare – słodkie ciasteczka zrobione z miękkiego ciasta z kaszą manną i orzechami, które są moczone w syropie z cukru i wody.

Revani to rodzaj ciasta również zrobionego z kaszy manny, która jest nasączona syropem i wodą różaną lub z kwiatu pomarańczy, a następnie dekorowana orzechami lub kokosem.

Revani popularne jest w Turcji od czasów osmańskich. Najprawdopodobniej wywodzi się ono z Egiptu, ale popularne jest zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w krajach śródziemnomorskich.

Kadayıf – deser zrobiony jest z cienkich nitek ciasta filo. Surowe ciasto miesza się z roztopionym masłem, nadziewa lub pozostawia bez dodatków, piecze do złocistego koloru, a następnie zalewa się syropem i dekoruje orzechami lub pistacjami.

Idealnym dopełnieniem słodkości jest kawa, oczywiście po turecku. Czym jest znana na całym świecie wspomniana kawa po turecku? Jest to metoda parzenia kawy. Ziarna kawowca są palone, następnie drobno zmielone i gotowane w tygielku. Serwowana jest w małej filiżance z  cukrem. Do kawy podawana jest szklanka wody. Należy ją wypić przed spożyciem kawy, aby oczyścić kubki smakowe.

Smacznego!

Aktualizacja: 13/08/2024 15:58
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do