Sposoby na oszczędzanie przez gotowanie - sprawdź!
Sposoby na oszczędzanie przez gotowanie - sprawdź! Sposoby na oszczędzanie przez gotowanie - sprawdź!

Okazje do oszczędzania zdarzają się w ciągu całego dnia, także podczas przygotowywania
żywności. Na gotowanie zużywa się wiele prądu, gazu czy wody. Niestety dochodzi też
często do marnowania artykułów spożywczych. Zobacz, jak w łatwy sposób zaoszczędzić na
tej czynności!

 

Sposoby na oszczędzanie - wybieranie odpowiednich sprzętów


Tanie gotowanie jest możliwe, a pozwalają na nie między innymi energooszczędne
urządzenia AGD. Polecane jest zwłaszcza gotowanie na gazie. Jeśli chodzi o inne
sprzęty, zalecana jest inwestycja w te o wysokiej klasie energetycznej. Przykładowo,
piekarnik elektryczny o klasie A zużywa o wiele mniej prądu, aniżeli sprzęt o niższej
efektywności. Co ważne, energooszczędne urządzenia są także przyjazne dla środowiska.


Proste metody na oszczędności w kuchni


Gotuj tyle wody, ile zużyjesz

W trakcie gotowania warzyw sięgnij po durszlak, żeby za jednym razem przyrządzić dwa rodzaje warzyw. Na durszlaku można umieścić produkty spożywcze, które wymagają krótszej obróbki termicznej, natomiast do wody wrzuć, te, której muszą być dłużej gotowane. Po przykryciu garna w krótkim czasie będą one gotowe do spożycia. Ciekawym rozwiązaniem jest zakup kilkupoziomowych garnków do gotowania na parze.

 

Jeśli nie chcesz gotować, wybierz pieczenie

Pieczenie też może generować oszczędności. Do piekarnika zmieści się wiele produktów,
które mogą posłużyć na kilka następnych obiadów. Co ważne, przed włączeniem piekarnika
ułóż wszystkie blachy na właściwej wysokości. W ten sposób, nagrzany sprzęt będzie, krócej
otwarty, przez co ucieknie z niego mniej powietrza. Za pomocą różnych blach, półek i
rusztów, można przygotować obiad, a także upiec ciasto, co też pozwala na oszczędność
czasu w kuchni.

 

Rób kilka dań z jednego

Pamiętaj, że z jednej potrawy możesz przygotować wiele innych. Przykładem jest tutaj rosół. Mięso z niego może posłużyć do zrobienia farszu na pierogi, natomiast sam wywar może być też bazą sosów do innych dań. Zmiksowane warzywa pozwalają na przygotowanie pożywnego kremu. Sam rosół można zmodyfikować, dodając do niego przecier pomidorowy,przez co powstanie zupa pomidorowa.


Wykorzystuj resztki z kuchni

Nie warto marnować jedzenia. Ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę, które zostały po obiedzie, można wykorzystać do przygotowania pysznej zapiekanki. Jeśli chodzi o resztki mięsa, posłużą one do zrobienia wywaru. Przydać się mogą nawet skorupki z jajek czy fusy pokawie, które znajdą zastosowanie w ogrodnictwie.


Korzystaj z dostępnych przepisów

Pomysły na tanie i sprawdzone obiady można zaczerpnąć z przepisów. Gotowanie z pamięci może zakończyć się nieudanym eksperymentem i stratą produktów spożywczych. Warto więc korzystać z nich i to właśnie do nich dostosowywać swoją listę zakupów.


Zainwestuj w wagę kuchenną

Do odmierzania niezbędnej ilości składników potrzeba jest waga kuchenna. Bez niej możesz mieć pewność, że trudno będzie przygotować perfekcyjne ciasto czy inne desery. Musi więc ona znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni. Pozwala na zaoszczędzenie składników i pomaga w tworzeniu deserów, które nie zostaną później wyrzucone.


Szeroką ofertę wag kuchennych sprawdzisz: https://www.ceneo.pl/Wagi_kuchenne

 

Przygotowuj posiłki w wolnowarze

Wolnowar to także sposób na dużą oszczędność, między innymi czasu. Można w nim pozostawić danie, nawet na dłuższy czas, bez koniecznej kontroli. Jest to też metoda oszczędzania na zakupie składników. W wolnowarze można przygotować większe ilości składników, w atrakcyjnych cenach. Przygotowane porcje jedzenia da się następnie zamrozić i przeznaczyć na kolejne posiłki. Warto też podkreślić, iż wolnowary zużywają mniejszą ilość energii od tradycyjnego piekarnika. Przygotowując jedzenie w wolnowarze redukuje się też ilość zużytych patelni i garnków.


Polecane modele wolnowarów znajdziesz: https://www.ceneo.pl/Wolnowary

0.16193199157715