"Tygrys Piccolo", czyli najmniejszy i najbrutalniejszy z kotów Afryki
"Tygrys Piccolo", czyli najmniejszy i najbrutalniejszy z kotów Afryki "Tygrys Piccolo", czyli najmniejszy i najbrutalniejszy z kotów Afryki

Ten uroczy z wyglądu i wielkości kitek przypomina kota domowego, ale nie miejcie złudzeń. Co najmniej dwie cechy ich różnią. Po pierwsze Kot czarnołapy, jak sama nazwa wskazuje, ma łapki z czarnym podbiciem. Druga różnica jest taka, że ten milusiński nocą zabija co 50 minut, a najchętniej poluje na wszystko, co się rusza – nawet kilkukrotnie większe stworzenia.

Felis nigripes został odkryty w 1824 roku przez Williama Burchella. Szybko okazało się, że to najmniejszy przedstawiciel dzikich kotowatych w Afryce. Być może ma oczy, które poruszą widzów Shreka, ale w jego charakterze czai się bezlitosny morderca. Wśród lokalnej fauny Botswany, Namibii, czy RPA, jest w czołówce „największych” drapieżników.

Mrówka tygrys, jak go zwą mieszkańcy Afryki, potrafi długo żyć bez wody, którą pobiera wraz pożywieniem. 40-centymetrowej wysokości Kot Zawodowiec przesypia dni na suchych sawannach kryjąc się przez słońcem w gęstych krzakach, norach, kopcach termitów. Nie lubi towarzystwa, żyje i poluje samotnie, a jedyny czas, gdy udziela się społecznie, to kocie gody. Staje się niezwykle aktywny nocą, jak na Futrzanego Terminatora przystało.

Komunikuje się za pomocą mruczenia i gulgotania, a w sytuacji zagrożenia syczy i warczy.

Zabija szybko, często i dużo. Jego menu obejmuje ponad 50 gatunków zwierząt. Jednej nocy potrafi z zasadzki upolować 15 ofiar, co sprawia, że jest jednym z najlepszych drapieżników (80% skuteczność). Jeśli czegoś nie doje, zakopuje na później. Każdej nocy może pokonać 16 kilometrów. Wszystko dlatego, że natura podpowiada mu, by codziennie zjeść 1/5 swej wagi. Zapewne dlatego nie tak trudno uwierzyć w przypadki ataków tych maluchów na strusie.

Populacja tygrysków wynosi około 10 000 osobników. Zdarza się, że Czarnołapy nielegalnie trafi do domu zamożnego człowieka, co zawsze ma gorzki finał. Gdy uroczy kotek dorośnie, wychodzi z niego dziki zwierz, który zaczyna na potęgę polować i zabijać. Trafia wtedy do schroniska lub zoo.

źródło: [1][2][3]

0.097226142883301