Jedzenie, które znasz, ale zabija
Jedzenie, które znasz, ale zabija Jedzenie, które znasz, ale zabija

Jeżeli nie masz o tym pojęcia, to może być Twój ostatni raz. Jak to mówią, przez żołądek do śmierci.

 

 

Maniok

 Ta popularna w Afryce roślina, która stanowi podstawę żywienia wielu mieszkańców tego kontynentu, może zabić. Wszystko przez to, że zawiera spore ilości cyjanku. W kilogramie świeżych korzeni znajdziesz tam od 20 do 100 mg trucizny, w zależności od odmiany. A zabić może już 50 mg. Aby pozbyć się szkodliwych substancji, należy roślinę obrać i namaczać w wodzie przez 24 godziny. Bulwy manioku najczęściej suszy się i przerabia na mąkę lub tapiokę.

Nerkowce

Ta smaczna i stosunkowo tania przekąska może zawierać silnie żrący olej CNSL. Orzechy nerkowca rosną na drzewach, konkretnie w bulwach, a w łupinkach znajduje się trucizna. Twardy orzech do zgryzienia mają ci, którzy muszą nerkowce zbierać i oczyszczać, ponieważ podczas kontaktu ze skórą powstają silne oparzenia. Surowych orzechów jeść nie wolno, to grozi wypaleniem wnętrzności. Nerkowce suszy się i praży, a do sklepów trafiają one jako towar przetworzony.

Rycyna

Olej rycynowy produkuje się z nasion rącznika pospolitego, który jest szalenie toksyczny. Dużo bardziej niż cyjanek. Zatrucie powoduje silne wymioty, biegunkę, zlepienie krwinek i wytrącenie do krwi fibryny. Sam olej rycynowy nie stanowi jednak trucizny, ponieważ rycyna jest białkiem z grupy lektyn i nie miesza się z olejami. 

 
Rabarbar

Niewielu zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa czyhającego w tym owocu. Zawiera on sporą dawkę kwasu szczawiowego. A konkretniej w liściach, których pod żadnym pozorem jeść nie wolno. Ilość zawartego w nich kwasu jest tak ogromna, że może poparzyć układ pokarmowy, a nawet doprowadzić do śmierci. W tym przypadku nawet obróbka termiczna nie pomoże.


Ryba fugu

To bardzo znany japoński przysmak, którego spożycie wiąże się z dużym ryzykiem. Rozdymki zawierają bowiem tetrodotoksynę, będącą jedną z najsilniejszych trucizn na świecie. Najwięcej trucizny kryje się w wątrobie, a serwowanie tej części jest zakazane nawet w Japonii. Niebezpieczne dla człowieka organy trzeba usuwać bardzo precyzyjnie, bo całe mięso staje się zabójcze, gdy spadnie na nie nawet kropla trucizny.

0.13273882865906