Baranie jądra, rozpuszczona ryba, język łosia i inne. 5 dań, które zjesz tylko w Norwegi [ohyda]
Baranie jądra, rozpuszczona ryba, język łosia i inne. 5 dań, które zjesz tylko w Norwegi [ohyda] Baranie jądra, rozpuszczona ryba, język łosia i inne. 5 dań, które zjesz tylko w Norwegi [ohyda]

Spożycie klasycznych norweskich dań wiąże się nie tylko z szacunkiem dla lokalnych zwyczajów, ale – co tu dużo mówić – wyzwaniem dla siebie sameego. Turyści, którzy próbują klasycznych norweskich potraw, robią to tylko raz, po prostu nie są wstanie powtórnie spróbować tych ohydnych smakołyków.

Przyjrzyjmy się pięciu klasycznym potrawom, dzięki którym od razu będziemy wiedzieli, że jesteśmy w Norwegii:)

Lutefisk

“Mówi się”, że norweską emigrację można podzielić na dwa rodzaje- tę, która uciekła przed tym daniem oraz tę, która postanowiła propagować lutefiska na świecie  To słynne danie zwane rybą mydlaną powstaje z udziałem ługu sodowego, czyli substancji żrącej. W odpowiednim stężeniu używa się go do np. rozpuszczania zwłok, usuwania ciężkich zabrudzeń z pojazdów ciężarowych, ale również do produkcji spożywczej. W tym przypadku mamy do czynienia z umiejętnym rozkładem suszonego dorsza w zalewie ługowej. Następnie ryba jest parę dni płukana w wodzie oraz zwykle pieczona oraz podawana z ziemniakami lub pieczonymi warzywami. Przed świętami gotowy lutefisk można nabyć w przywoitej cenie w popularnych norweskich marketach. >

Syltelabb

To tradycyjne norweskie danie początkowo funkcjonowało jako coniedzielny i bożonarodzeniowy przysmak, jednak z czasem zostało sprowadzone do bożonarodzeniowego specjału i nie dziwię się. Te okropnie słone końcówki świńskich nóg są niemal niejadalne. Peklowane i pieczone, wręcz przesolone danie podawane jest z pieczywem, buraczkami i musztardą. Syltelabb nieprzypadkowo jest tak słone, bowiem trzeba tę słoność czymś złagodzić. I jest to najczęściej Aquavit, czyli lokalny alkohol o mocy bliskiej 100%. >

Smalahove

O tym przysmaku składającym się z gotowanej, bądź pieczonej głowy owcy przeczytacie TUTAJ. Artykuł ten uzupełnię informacją, że w niektórych regionach we łbie owcy pozostaje mózg, który oczywiście jest dodatkową atrakcją kulinarną. >

Baranie jądra

Możemy wydziwiać i przyglądać się z dezaprobatą na to danie, jednak jak ma cudzoziemiec ocenić nasze flaczki? Albo podroby, którymi karmi się w Norwegii głównie psy? No właśnie. Baranie jądra przyrządzane są na wiele sposobów: gotowane, smażone, pieczone… Jak chcesz. Przy okazji tego właśnie dania przypominamy sobie o smakowaniu norweskiej kuchni, jako najwyższym stopniu poświęcenia. >

Język łosia

Niektórym danie to przypomina westerny i opowieści o Dzikim Zachodzie kiedy to indianie podczas polowań na bizony szczególną estymą darzyli język upolowanego zwierzęcia. I tak jest w Norwegii. Język łosia jest smakowitym daniem przyrządzanym w postacie smażonej lub gotowanej. Smacznego!

0.13175201416016